Esti o persoana remarcabila?

De ani de zile alerg in fiecare dimineata in jur de 30 de minute. In acest timp, vecinii s-au obisnuit sa ma vada pe strada si ne salutam destul de des – un fel de a pastra legatura, chiar si numai schimband doua vorbe. O mare parte dintre ei imi sunt si prieteni, iar la o petrecere recenta au fost cativa care au remarcat cat de ”in forma” sunt, ba chiar ca am slabit vizibil. Dar stiti ce? Eu cantaream, in acel moment, cu cateva kilograme in plus fata de greutatea mea normala. Si atunci, cum de altii ma vedeau diferit?

Explicatia o da disonanta cognitiva. Oamenii isi formasera o anumita imagine asupra mea, si nu au observat faptul ca ma ingrasasem (putin 🙂 ), tocmai pentru ca vorbele lor sa fie in concordanta cu convingerile. O aplicatie importanta si utila a acestei teorii se gaseste in construirea brandului personal.

De imaginea pe care ti-ai facut-o de-a lungul timpului in fata celorlalti depinde, in mare masura, felul in care ei te vad, se comporta si actioneaza in raport cu tine. In munca ta de FBO lucrezi cu oamenii, iar masura in care poti sa-i influentezi depinde de parerea pe care ei si-au facut-o despre tine. Esti ceea ce ei ”cumpara” inainte de a cumpara produsele sau oportunitatea Forever.

Ce inseamna sa-ti construiesti propria imagine? Si mai ales, cum o construiesti astfel incat ea sa te ajute?

In primul rand, e bine sa te analizezi si sa descoperi care sunt calitatile pe care le detii si care-ti pot fi de folos in afacere si in relatia cu ceilalti. Poate fi vorba despre tenacitate, incredere, putere de convingere, optimism, pasiune, umor sau seriozitate. Intreaba-i si pe altii cum te percep, roaga-i sa fie obiectivi, ca sa-ti fie de un real ajutor. E posibil sa descoperi ca sunt si laturi pe care trebuie sa le imbunatatesti – stabileste care sunt acelea si fa acest efort, integrandu-l in procesul de branding personal.

Apoi, in viata ta de zi cu zi, ai grija sa pastrezi si sa cultivi aceste caracteristici personale. Prin aspectul exterior, prin felul in care comunici, prin comportament si actiunile pe care le intreprinzi. Fiecare cuvant rostit, fiecare gest, fiecare expresie a fetei, dar si hainele pe care le porti, pozitia corpului sau tonul vocii, toate sunt remarcate si evaluate, constient sau subconstient, de cei din jurul tau. Ai doua optiuni: sa lasi la voia intamplarii felul in care ei te apreciaza, in speranta ca vor intelege corect lucrurile, sau sa preiei controlul acestui proces, avand grija de felul in care-ti construiesti si comunici imaginea personala.

In acest efort, e bine sa tii cont de urmatoarele principii si recomandari:

Diferentiaza-te. Combinatia de calitati pe care ai descoperit-o in tine si care poate contribui la succesul tau personal este unica. Imagineaza-ti persoana care detine toate aceste calitati, cea cu care vrei sa te identifice oamenii, apoi straduieste-te sa fii la inaltimea asteptarilor. De exemplu, poti fi omul mereu activ, de incredere, care incearca permanent sa-i ajute pe cei din jur, are o memorie deosebita, pentru ca stie toate caracteristicile produselor Forever, dar si detaliile Politicilor Companiei. Iar atunci cand au o problema sau o nedumerire, cei care-l cunosc apeleaza, in primul rand, la el, recomandarile sale dovedindu-se a fi corecte si utile. Cum iti poti cultiva aceasta pozitie in mintea oamenilor? Fiind tot timpul la curent cu noutatile Forever, parcurgand periodic informatiile necesare pentru a le memora, participand la intalniri, sesizand nevoile celorlalti si sarindu-le in ajutor de cate ori ai ocazia.

Pastreaza-ti autenticitatea. Imaginea pe care o formezi in mintea celorlalti trebuie sa reflecte caracteristicile tale reale. Ea vine din interior, din convingerile tale personale. Orice incercare de a castiga o pozitie care nu te caracterizeaza se va intoarce impotriva ta – cei din jur vor sesiza ca te comporti fals, si te vor sanctiona in consecinta.

Spune o poveste. Oamenii din jur pot fi sceptici atunci cand sustii anumite lucruri despre tine. Mai degraba vor percepe asta ca lauda de sine. Perceptia se schimba insa daca vei povesti intamplari adevarate care-ti sustin punctul de vedere si mai ales daca altii vor povesti aceste lucruri despre tine. Simpla afirmatie proprie ca esti un FBO de succes este lipsita de valoare. Automobilul pe care-l conduci, costumul pe care-l porti, conversatiile telefonice prin care-i ajuti pe ceilalti, intalnirile internationale la care ai participat vorbesc, in schimb, de la sine.

Actioneaza consistent. Imaginea unui brand de calitate se construieste greu, in timp si cu mult efort. Si se poate darama usor, la prima dezamagire sau intamplare nefericita. La fel se petrec lucrurile si in cazul brandingului personal. De exemplu, daca ti-ai construit de-a lungul timpului imaginea unei persoane elegante si manierate, faptul ca te imbraci neglijent la o intalnire de prezentare va avea un efect nefast asupra acestei imagini. Cultivarea brandului personal implica efort constant si grija de a te comporta de fiecare data asa cum ti-ai propus sa o faci. Un om manierat, de exemplu, mananca elegant chiar si atunci cand este singur, in propria sufragerie.

Vizeaza increderea. Oricare ar fi imaginea pe care ai ales sa ti-o cultivi, faptul ca esti un om de incredere trebuie sa faca parte din ea. Daca nu vor avea in primul rand incredere in tine, clientii nu vor cumpara produse, iar prospectii nu vor dori sa devina FBO. Increderea se castiga prin seriozitate, prin pastrarea promisiunilor, prin competenta, decenta si onestitate. Stii cum poti verifica daca ai castigat cu adevarat increderea unei persoane? Intreab-o daca te-ar lasa pe tine sa-i impachetezi si sa-i verifici parasuta, in cazul in care va face un astfel de salt.

In era pe care o traim, imaginea personala se formeaza intr-o proportie din ce in ce mai mare si pe baza informatiilor disipate online. Cauta-ti numele (complet) in Google si verifica-ti ”amprenta digitala”. Este cartea ta de vizita la care intreaga lume are acces. Daca ceea ce gasesti nu corespunde cu brandingul pe care ti l-ai propus, incearca sa aduci lucrurile pe calea dorita. Schimba (sau sterge) imagini si texte nedorite, acolo unde ai acces. Posteaza alte informatii (relevante si utile) despre tine, astfel incat Google sa le indexeze in primele pagini, pentru a trimite mai jos ceea ce nu corespunde. Fa acelasi lucru si in paginile de Social Media. Verifica-ti profilurile personale si adu-le la standardul dorit. Iar de acum incolo, ai grija la imaginile si textele pe care le postezi, comentariile pe care le faci, reactiile pe care le provoci. Nu uita: in mediul online orice continut poate ramane inregistrat pentru totdeauna, fara ca tu sa ai posibilitatea de a mai interveni asupra lui.

Un branding personal puternic si sustinut in timp isi pune amprenta si pe cei din jurul tau. Am constatat asta de curand, atunci cand fiica mea a inceput sa ma insoteasca la jogging. Lucrurile functioneaza la nivelul subconstientului, iar tu, in calitate de FBO, poti valorifica acest fenomen. Odata ce ti-ai construit brandul personal si ai castigat recunoasterea celor din jur, gandeste-te la mostenirea pe care o lasi. Ajuta-i si pe altii sa devina cunoscuti si apreciati, sa-si creasca puterea si capacitatea de a influenta in bine, sa castige increderea celorlalti si sa devina, astfel, persoane remarcabile in marea familie Forever.

Asa cum orice brand remarcabil are un slogan, gandeste-te la un slogan personal. Ce fraza te-ar defini? Iata un model: ”Pentru [aici introduci publicul tau tinta], eu ofer [avantaje sau beneficii pe care le pui la dispozitia lor] deoarece [caracteristicile tale de personalitate care sustin ceea ce ai afirmat]”.


Leave a Reply