Imi amintesc de primul meu drum cu avionul momentul in care insotitorii de zbor faceau instructajul dinaintea decolarii .Am fost contrariat atunci cand li s-a spus parintilor , ca in cazul depresurizarii cabinei , sa-si puna intai ei mastle de oxigen , abia apoi copiilor .Sigur ca impulsul firesc al unui parinte este cel opus , dar logica (si probabil experienta ) dicteaza faptul ca , pentru a fi de ajutor celor din jurul tau trebuie ca , in primul rand , tu sa functionezi in parametri optimi.

Principiul acesta este valabil si in viata de zi cu zi . De multe ori el este neglijat ,cu consecinte nefaste aupra propriei pesoane si ,implicit , asupra celor care conteaza pe ajutorul tau . Chiar daca , aparent , dai dovada de egoism atunci cand mai intai ai grija de tine , intr-un plan mai larg, gestul se justifica si face parte din personalitatea oamenilor altruisti ,Natura insasi sustine acest paradox: leul se infrunta primul din vanat , apoi isi lasa haita sa continue.Asta pentru -si pastra la un nivel optim rolul sau de protector , aparator al teritoriului si adducator de hrana.

Sigur ca acest principiu nu trebuie dus la extreme .Leul isi lasa haita sa se hraneasca ,la randu ei .Iar parintele nu uita sa puna si masca de oxigen a copilului .Omul este o fiinta complexa si , de aceea el are capacitatea de a-si controla actiunile , putand sa supuna instinctele primare in favoarea beneficiilor mai importante sau ale celor pe termen lung .

E nevoie sa ai grija de tine si de carierea ta , daca vrei ca ea sa fie una de succes. Pentru a pune in aplicare acest principiu ,iata cateva idei de care poti tine cont :

Inconjoara-te de oameni care te ridica si iti vor binele .Este posibil ca propriul ego sa te faca sa cauti compania celor cu care tr asemeni sau poate a celor inferiori tie, pentru a avea un sentiment de bine , de superioritate .Dar acesti oameni nu te vor invata nimic nou .Si nu-ti vor ridica nivelul calitatilor si al abilitatilor . Daca vrei sa te dezvolti ,alatura-te celor superiori tie. De exemplu , cauta sa sponsorizezi persoane cu potential intelectual ridicat , situate pe pozitii mai inalte in cadrul societatii .Si incerca sa petreci cat mai mult timp in compania celor aflati pe nivelurile superioare in Planul de Marketing .Dar alege-i pe cei care au si dispoitia necesara sa-ti impartaseasca din propria experienta .

Fii mai bun decat omul care ai fost ieri , nu te compara cu altii .

Atunci cand te uiti la posesorul unui automobil mai modern ,al unei case mai mari sau al unui cont in banca avand mai multe zerouri ,esti expus unui pericol numit invidie . Invidia este o capcana .Ea aduce nefericire ,pentru ca se manifesta printr-un sentiment de nemultumire provocat de succesele , calitatile sau situatia altuia . Si nu este un motor de crestere pozitiva .Focusul tau este doar pe comparatie , pe ceea ce invidiezi , fara a sti sau a vedea ca, la randul sau , persoana respectiva are si probleme , minusuri sau aspecte nefericite in viata personala .

Solutia pozitiva este sa te compari azi cu persoana care ai fost ieri . Gandeste cate un aspect al vietii tale care te preocupa , pe care ai capacitatea de a-l imbunatatesti .Si atunci la fapte .Schimbarea in bine nu trebuie sa fie majora ,de azi pe maine . Mai degraba imbunatateste cate un lucru mic , dar fa asta permanent . De exemplu , foloseste multe „”-uri atunci cand faci o prezentare de produs ? Exerseaza zilnic, pana cand iti stapanesti discursul si scapi de acest neajuns .

Rezolva-ti propriile probleme inainte de a critica lumea din jur .

Este important sa ai cinvingerea a poti controla majoritatea situatiilor sau evenimentelor care iti influenteaza viata . De ceea inainte de a da vina pe altii ,pe context sau pe destin ,incearca intotdeauna sa te uiti in propria ograda . Depui suficient efort in acesta cariera inainte de a te intreba de ce nu ajungi repede la rezultatele asteptate ? Acorzi suficienta atentie si respect familiei , prietenilor , membrilor echipei tale inainte de a le face observatii si reprosuri ? Incerca sa asculti si sa intelegi inainte de a vorbi si a te face tu inteles ?

Ai grija atat de fondul , cat si de forma propriei persoane .

Ce inseamna fond ? Inseamna minte ,inima ,corp .Apleaca-te asupra dezvoltarii tale intelectuale , iubeste-i pe cei din jurul tau , ingrijeste-ti organismul .

Iar forma ? Inseamna imbracaminte curata si de calitate , potrivita cu locul in care te afli . Inseamna gesturi si maniere corespunzatoare diverselor situatii , o postura dreapta ,care emana incredere si nu zambet natural . Inseamna tot ceea ce tine de aparenta , dar care conteaza in evaluarea pe care ti-o fac cei din jur .

Pune o bariera slabiciunilor , dar deschide drumul recompenselor . Nu fa greseala sa crezi ca ai grija de tine atunci cand cedezi unor pofte de moment sau esti ingaduitor cu propria persoana .Mancarea si bautura in exces ,fumatul , lipsa e exercitiu fizic , lancezeala i fata televizorului , toate sunt tentatii care , aparent , iti dau o stare de bine , dar pe termen lung sunt devastatoare . Poti lupta cu ele . Pune-ti mai putin in farfurie , serveste doar o jumatate de pahar de vin , urmareste la TV doar un documentar care sa-ti largeasca orizontul de cunoastere .Exerseaza-ti vointa . Ea este acolo , in interiorul tau , si e mai puternica decat crezi . Te va ajuta sa faci lucrurile care sunt bune pentru tine , nu lucrurile pe care le doresti sau care te incanta .

Dar omul nu poate trai o perioada lunga de timp doar sub presiunea impunerilor , chiar daca ele vin din interior .Din cand in cand ,el trebuie sa se relaxeze , sa elibereze presiunea care se acumuleaza .De aceea , atunci cand obtii cate un obiectiv, recompenseaza-te .De exemplu , fa-ti cadou o mica sesiune de sponsorizare .Sau mergi int-un City in Planul de Marketing .

Carierea este presarata cu suisuri si coborasuri , cu provocari si satisfactii .Pe masura ce urci pe acest drum ,ajuti u numar tot mai mare de oameni ,fie prin accesul la produse ,fie prin oportunitatea de afacere . Prin urmare , avand grija de tine si de urcusul tau , ai grija de ceilalti . Respect de sine combinat cu generozitate .


Leave a Reply