Pe cont propriu

Oamenii reactivi investesc timpul si energia lor in zona care ii preocupa, dar intr-un mod pasiv. Ei constata, se plang, dar nu incearca sa influenteze pozitiv situatia prin atitudinea si actiunile lor. Multe dintre aceste situatii pot fi imbunatatite prin adoptarea unei atitudini proactive, prin largirea zonei pe care ei o pot influenta.

Atunci cand ai devenit FBO, ai ales sa faci acest lucru. Ai hotarat ca e mai bine sa fii propriul tau stapan. Atitudinea ta a fost proactiva: ai luat initiativa, ai controlat o situatie, ai luat o decizie. Si, in mod firesc, te dezvolti in continuare, fara sa te uiti la situatia ta actuala ca la o slujba, ci ca la o oportunitate antreprenoriala, ca la o afacere proprie.

Daca asa stau lucrurile, atunci te deosebesti de cei cu tendinta permanenta de a se plange. Pentru ca exista si FBO care spun ca preturile sunt prea mari, clientii prea putini, produsele sunt slabe calitativ, compania nu ajuta suficient, materialele nu au calitatea asteptata sau ofertele speciale nu sunt destul de atractive. Si ca, in general, viata este grea. Ei nu cred cu adevarat in produse, in companie si in sansa lor de a avea succes. De fapt, nu cred in ei insisi. Pentru ca, daca ar crede, ar adopta atitudinea unui adevarat antreprenor: si-ar lua soarta in propriile maini. Nu s-ar plange, ci ar trece la actiune.

Pentru asta, ei ar trebui sa tina cont de cateva reguli ale antreprenorilor care reusesc pe cont propriu. Acestia:

1. Nu dau vina pe altii, ci se concentreaza pe dezvoltarea propriilor abilitati. Ei stiu ca singura parte din viata lor pe care o pot schimba cu adevarat in bine este propria persoana. De aceea lupta in fiecare zi cu ei insisi, pentru a deveni mai buni.

2. Gasesc solutia din problema, nu problema din solutie. Daca au un material de marketing, nu-i cauta slabiciunile, ci modalitatile cele mai bune de a-l valorifica. Daca si-au stabilit un obiectiv ambitios, nu se plang ca e greu, ci il iau ca pe o provocare si se intrec sa-l atinga primii. Ei privesc intotdeauna partea plina a paharului.

3. Ii evita pe cei nefericiti, nenorocosi si pe cei care se plang permanent. Ei nu vorbesc negativ si nu participa la discutii negative. In schimb, petrec timpul cu oamenii pozitivi, de succes, invata de la ei si simt, astfel, ca urca pe scara dezvoltarii personale.

4. Se bucura si de efort, nu doar de victorie. Atunci cand urci un munte, sigur ca atingerea varfului este un moment extraordinar, dar drumul pana acolo iti poate aduce la fel de multe bucurii si satisfactii. Iar atitudinea pe care o ai, modul in care abordezi urcarea, au rol decisiv in a invinge. Este un principiu care merita aplicat in atingerea unor obiective precum Double Your Sales sau 20.000 pentru 20 de ani.

5. Stiu ce au de facut, dar trec si la fapte. Filosofia lor de viata le determina atitudinea. Atitudinea ii determina sa actioneze. Actiunile lor duc la rezultate. Iar rezultatele le determina stilul de viata, adica filosofia. Acesta este ciclul succesului lor.

6. Se propulseaza singuri inainte, se auto-motiveaza. Nu asteapta un impuls de la ceilalti, de la societate sau de la noroc. Muncesc mult, pentru ca stiu ca norocul vine din munca sustinuta.

Am un prieten bun, trainer, care a ajuns la o concluzie in urma miilor de zile petrecute in mijlocul  organizatiilor cu care a avut de-a face. El spune ca o companie este oglinda fidela a liderului ei. Altfel spus, modul de lucru, valorile si rezultatele unei organizatii sunt determinate de cel care o conduce. Ca FBO, organizatia esti chiar tu. Iar modul in care ea se dezvolta reflecta propria-ti personalitate. Nu trebuie sa te lupti pentru a duce pe drumul cel mai bun 10, 100 sau 1.000 de angajati, ci pe tine insuti si alti antreprenori independenti din propria echipa. Trateaza acest lucru ca pe un avantaj si valorifica-l la intregul potential, prin vointa de a te auto-imbunatati, puterea de a-ti lua soarta in propriile maini si abilitatea de a transmite aceasta atitudine si celor din jurul tau.


Leave a Reply