Umorul in afaceri!

Te-ai intrebat vreodata de ce nume neconventionale, dar simpatice, precum Google, Yahoo, Twitter sau Yelp pot fi asociate unor afaceri atat de mari si serioase? Sau de ce spoturile comerciale pline de umor sunt mai usor de retinut si mai eficiente in a te convinge? Explicatia vine din faptul ca umorul este un vehicul bun de comunicare. Mintea este mai deschisa, iar oamenii mai dispusi sa asculte si sa se lase convinsi. Umorul vinde.

De ce sunt oamenii atrasi de situatii amuzante? De ce cauta sa rada? Pentru ca umorul indeparteaza stresul si te face mai sanatos. Pentru ca devii mai creativ si mai productiv. Pentru ca te face mai pozitiv si iti ridica moralul. In Companie interactionezi tot timpul cu oamenii. Daca esti o persoana simpatica, acestia au o stare de bine pe care o asociaza cu prezenta ta. Le va placea sa lucreze cu tine, fie ei clienti sau membri ai propriei echipe. O persoana simpatica este o persoana mai umana, cei din jur se relaxeaza si capata incredere. Iar increderea este cel mai important factor in decizia de a achizitiona produse sau de a intra in afacere . Cum iti poti cultiva simtul umorului? Cum il poti valorifica in sprijinul afacerii tale si, in general, pentru a avea o viata mai buna? Iata cateva sugestii:

Cauta glume si istorioare amuzante, pe internet, din conversatii cu altii sau din intamplari zilnice. Retine cat mai multe dintre ele. Selecteaza-le pe cele care ar putea fi conectate cu diverse situatii din activitatea ta de afaceri. Pune in dialogurile tale cate o astfel de gluma, legata de subiectul care se discuta in acel moment. Dezvolta-ti reflexul de a face astfel de conexiuni in timpul unui dialog. Dar ai grija la finetea umorului si asigura-te ca nu ofensezi pe nimeni. Improspateaza-ti periodic colectia cu glume noi, pe subiecte de actualitate.

Atunci cand spui o gluma, fa-o scurt si la obiect. Foloseste un limbaj amuzant. Inlocuieste cuvintele plicticoase cu unele simpatice – de ex. „discutie abisala” in loc de „discutie profunda”. Pastreaza o surpriza pentru final. Poti folosi exagerari, dar in mod simbolic, astfel incat audienta sa stie ca nu spui adevarul.

Foloseste autoironia. Atunci cand treci prin situatii amuzante in care tu esti eroul principal, retine-le. Povesteste-le altora, luandu-te in zeflemea. Cand iti recunosti slabiciunile, ceilalti au tendinta de a lasa garda mai jos si de a se apropia de tine. Le castigi astfel simpatia si increderea.

Traieste intr-un mediu vesel. Urmareste comedii, inregistrari video nostime pe YouTube, citeste carti umoristice, intalneste-te cu oameni simpatici. Incearca sa-ti indrepti gandurile cu precadere spre lucruri pozitive. Indeparteaza sursele de stres si apropie-le pe cele care te destind. Concentreaza-te pe aspectele pozitive din viata ta!

Foloseste limbajul corpului pentru a inveseli. Gesticuleaza, uneori chiar dramatic, insoteste cuvintele de expresii faciale potrivite cu situatia. Schimba-ti tonul vocii in functie de ceea ce spui, zambeste si razi alaturi de ceilalti.

Fii un om spiritual. Ceea ce urmaresti este sa reactionezi instantaneu, intr-un dialog sau o situatie data, atunci cand intervii cu o gluma sau o vorba de duh. Provocarea aici este spontaneitatea, iar aceasta se poate dezvolta. Poti exersa in medii mai putin riscante, de exemplu in familie, pentru ca apoi sa te adaptezi si in celelalte situatii. Dar ai grija, spontaneitatea nu poate fi fortata. E mai bine sa te abtii daca nu te simti in forma, pentru a nu obtine efectul contrar. Daca te surprinzi incercand sa fii o persoana spirituala, opreste-te. Las-o pentru data viitoare.

Un studiu al Bell Leadership Institute a determinat faptul ca cele mai de dorit doua caracteristici ale liderilor sunt o puternica etica a muncii si un bun simt al umorului. Probabil si pentru ca umorul caracterizeaza oamenii inteligenti. Dar, din moment ce ai ales sa fii FBO, esti unul dintre ei… Important este sa fii un om cu simtul umorului in timp ce afacerea sa o iei in serios.

EXERCITIU

In dialogurile tale de vanzari, atunci cand introduci istorioare amuzante din propria ta viata, incearca sa-i stimulezi si pe ceilalti sa vina cu experiente asemanatoare. De multe ori ei au acest reflex. Astfel, oamenii se relaxeaza, se deschid si se construieste o relatie care ajuta la bunul mers al procesului de vanzare.


Leave a Reply